Dieta płynna przed operacją bariatryczną – jak skomponować menu? Przepisy!

7 MIN CZYTANIA


Odżywianie


Opublikowano: 28 czerwca 2024r.


Redakcja Chudniemy.pl

Strona główna » Odżywianie » Dieta płynna przed operacją bariatryczną – jak skomponować menu? Przepisy!

Jakie produkty wybierać w diecie płynnej przed operacją bariatryczną?

Dieta płynna powinna być dobrze zbilansowana, aby wspierała zdrowie i przygotowywała pacjenta do nadchodzącego zabiegu. Jak komponować codzienne menu? Przede wszystkim trzeba sięgać po potrawy niskokaloryczne, bogate w białko, niskotłuszczowe i niskocukrowe. 

Które z produktów najlepiej sprawdzą się w diecie płynnej przed operacją bariatryczną? To m.in.:

  • buliony warzywne, drobiowe lub wołowe,
  • zupy krem z warzyw, takich jak brokuły, marchew, dynia czy pomidory, 
  • jogurty naturalne,
  • koktajle białkowe,
  • świeżo wyciskane soki warzywne lub owocowo-warzywne, bez dodatku cukru, 
  • mleko odtłuszczone i napoje roślinne.

Jak komponować menu w diecie płynnej przed operacją bariatryczną?

Komponowanie posiłków w diecie płynnej przed operacją bariatryczną wymaga staranności i przemyślanego podejścia, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych i energii. Przede wszystkim zaleca się, aby:

  • spożywać 5-6 małych posiłków w ciągu dnia, a każdy powinien mieć objętość około 200-250 ml. Dieta płynna powinna dostarczać średnio około 800-1200 kalorii dziennie, w zależności od indywidualnych zaleceń lekarza,
  • każdy posiłek zawierał porcję białka, węglowodanów i tłuszczów
  • trzeba pamiętać również o nawadnianiu. 

Dieta płynna przed operacją bariatryczną – menu na jeden dzień

Przygotowanie zróżnicowanego i zbilansowanego menu na diecie płynnej przed operacją bariatryczną powinno zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na jeden dzień, które można dostosować do własnych potrzeb i preferencji.

Śniadanie: koktajl białkowy z bananem i szpinakiem

Składniki: 

  • 200 ml mleka odtłuszczonego, 
  • 1 miarka białka w proszku (waniliowego), 
  • 1 banan, 
  • garść świeżego szpinaku, 
  • pół łyżeczki miodu.

Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Koktajl powinien być gęsty, ale płynny.

Kaloryczność: około 250 kalorii.

Drugie śniadanie: jogurt naturalny z owocami

Składniki: 

  • 200 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, 
  • garść świeżych owoców jagodowych (np. borówek, malin).

Przygotowanie: jogurt zmiksować z jagodami na jednolitą konsystencję.

Kaloryczność: około 150 kalorii.

Obiad: zupa krem z brokułów

Składniki: 

  • 300 g brokułów, 
  • 1 mała marchewka, 
  • 1 mała cebula, 
  • 500 ml bulionu warzywnego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: brokuły, marchewkę i cebulę ugotować w bulionie do miękkości, następnie zblendować na gładką zupę krem. Dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.

Kaloryczność: około 200 kalorii.

Podwieczorek: świeżo wyciskany sok warzywny

Składniki: 

  • 2 marchewki, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • 1 jabłko.

Przygotowanie: warzywa i jabłko umyć, obrać i wycisnąć sok przy użyciu sokowirówki.

Kaloryczność: około 100 kalorii.

Kolacja: bulion wołowy z dodatkiem białka

Składniki: 

  • 500 ml bulionu wołowego, 
  • 1 miarka białka w proszku (neutralnego), 
  • przyprawy do smaku (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie).

Przygotowanie: bulion podgrzać, dodać białko w proszku i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić do smaku.

Kaloryczność: około 150 kalorii.

Zaproponowane powyżej menu w diecie płynnej przed operacją bariatryczną można dowolnie zmieniać, dodając różne owoce i warzywa.

Dieta płynna przed operacją bariatryczną – przepisy 

Co jeszcze można zjeść, będąc na diecie płynnej? Komponując przepisy na posiłki, pamiętajmy, że powinny być proste do przygotowania, smaczne i przede wszystkim pełne wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na pyszne i zdrowe dania, które można włączyć do diety płynnej przed operacją bariatryczną.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 400 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie: w garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj dynię i bulion warzywny, gotuj na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Zblenduj zupę na gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Kaloryczność: około 180 kalorii na porcję.

Zupa krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior (około 500 g),
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały ziemniak,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z niską zawartością soli) lub wywaru z cielęciny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie: 1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego (niskotłuszczowego) do podania.

Przygotowanie: w dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka. Dodaj do garnka obranego i pokrojonego ziemniaka i kalafior podzielony na mniejsze części. Wlej bulion warzywny lub wywar z cielęciny i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie zblenduj ją na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kaloryczność: około 180 kalorii na porcję.

Koktajl jagodowy

Składniki:

  • 200 ml mleka migdałowego (niesłodzonego),
  • 1 miarka białka w proszku (jagodowego lub waniliowego),
  • garść świeżych lub mrożonych jagód (np. borówki, maliny),
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie).

Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką konsystencję. Koktajl będzie gęsty i pełen smaku.

Kaloryczność: około 220 kalorii na porcję.

Koktajl białkowy z truskawkami i awokado

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych truskawek (około 150 g),
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1 miarka (około 30 g) białka serwatkowego lub innego białka w proszku (waniliowego lub naturalnego),
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego (bez dodatku cukru)
  • 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • stewia lub inny słodzik do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w blenderze: mrożone truskawki, awokado, białko w proszku, mleko migdałowe, nasiona chia, ekstrakt waniliowy i słodzik (jeśli używasz). Blenduj na wysokich obrotach, aż koktajl będzie gładki i kremowy.

Kaloryczność: około 250-300 kcal (w zależności od użytych składników).

Dieta płynna przed operacją bariatryczną – podsumowanie

Komponowanie posiłków w ramach diety płynnej pomaga w zmniejszeniu rozmiaru wątroby, poprawie ogólnego stanu zdrowia, psychicznym przygotowaniu na zmiany po operacji oraz zmniejszeniu ryzyka powikłań. Ważne jest jednak, aby w menu wybierać odpowiednie produkty – niskokaloryczne, bogate w białko i ubogie w tłuszcze oraz cukry. Przykładowy jadłospis oraz przepisy na zupy krem, koktajle białkowe, jogurty z owocami i buliony pokazują, że dieta płynna może być smaczna i różnorodna.

Bibliografia:

  1. A. Budzyński, P. Major, S. Głuszek, K. Kaseja, T. Koszutski, S. Leśniak, T. Lewandowski, M. Lipski, W. Lisik, W. Makarewicz, M. Michalik, P. Myśliwiec, L. Ostrowska, M. Orłowski, R. Paluszkiewicz, M. Pastuszka, K. Paśnik, M. Pędziwiatr, M. Proczko-Stepaniak, H. Razak, T. Rogula, D. Smyczek, J. Szeliga, T. Szewczyk, P. Szymański, W. Tarnowski, G. Wallner, M. Wyleżoł, Polskie rekomendacje w zakresie chirurgii bariatrycznej i metabolicznej, Wydawca Medycyna Praktyczna 2017.
  2. I. Kawa, M. Brzegowy, K. Major, Opieka nad pacjentem z otyłością olbrzymią leczonym chirurgicznie, [w:] Pielęgniarstwo Chirurgiczne, pod red. L. Ścisło, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  3. M. A. Krotki, Rola dietetyka w opiece nad chorymi poddawanymi operacjom bariatrycznym. Postępy Nauk Medycznych, t. XXVIII, nr 9, 2015

Dołącz
do społeczności: