Przykładowy jadłospis po operacji bariatrycznej – 15 przepisów na 3 dni

8 MIN CZYTANIA


Odżywianie


Opublikowano: 16 sierpnia 2024r.


Redakcja Chudniemy.pl

Strona główna » Odżywianie » Przykładowy jadłospis po operacji bariatrycznej – 15 przepisów na 3 dni

Co jeść po zmniejszaniu żołądka? – ogólne zalecenia żywieniowe po operacji bariatrycznej

Dieta po operacji bariatrycznej  musi być oparta na kilku fundamentalnych zasadach żywieniowych, które pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz w skutecznym procesie utraty wagi. Warto przy tym swój jadłospis ustalić i na bieżąco konsultować z dietetykiem lub lekarzem bariatrą, aby zoptymalizować ją do potrzeb swojego organizmu.

Jakie zalecenia stosować na co dzień?

  • Posiłki o małej objętości – po operacji żołądek jest znacznie mniejszy, dlatego ważne jest spożywanie małych porcji jedzenia, ale częściej. Zaleca się jedzenie 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Sprawdź, na czym polega bilansowanie posiłków po operacji bariatrycznej.
  • Dokładne żucie – każdy kęs jedzenia należy dokładnie przeżuć, aby ułatwić proces trawienia. Jedzenie powinno mieć konsystencję puree lub być dobrze rozdrobnione, co pozwoli na uniknięcie zatorów i ułatwi przejście pokarmu przez zmniejszony żołądek.
  • Odpowiednia ilość białka(Białko po operacji bariatrycznej – zalecenia żywieniowe – link) każdy posiłek powinien zawierać białko, dziennie należy spożywać go co najmniej 60-80 gramów. Sprawdź również tekst o białku po operacji bariatrycznej.
  • Unikaj cukru, tłuszczu i napojów gazowanych – mogą one powodować dyskomfort, wzdęcia i inne problemy trawienne. Sprawdź, jakiego jedzenia należy unikać po operacji bariatrycznej.
  • Pij dużo wody – unikaj picia podczas posiłków, natomiast pij wodę między posiłkami, aby nie rozcieńczać soków żołądkowych i wspomagać trawienie. Staraj się pić co najmniej 1,5-2 litrów wody dziennie.
  • Suplementacja witamin i minerałów – po zabiegu bariatrycznym czasami ciężko jest uzyskać wszystkie niezbędne składniki odżywcze z pożywienia, dlatego regularne zażywanie witaminy D i B12, a także żelaza i wapnia może okazać się niezbędne. 

Przykładowy jadłospis po operacji bariatrycznej na 3 dni

Zastanawiasz się, co jeść po zabiegu zmniejszania żołądka? Sprawdź naszą propozycję jadłospisu po operacji bariatrycznej rozpisaną na 3 dni. Może ona służyć jako inspiracja do tworzenia zróżnicowanych i zdrowych posiłków. Każdy z zaproponowanych przepisów jest łatwy do przygotowania, dostosowany do potrzeb osób po operacji bariatrycznej i bogaty w niezbędne składniki odżywcze. Dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędne witaminy i minerały, a jednocześnie utrzymasz dzienną ilość kalorii na poziomie 1200 kcal

Co jeść po operacji bariatrycznej – dzień 1

Śniadanie (300 kcal): owsianka z owocami

  • 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1/2 banana (50 g)
  • 5 truskawek (50 g)

Sposób przygotowania

  1. Gotuj płatki owsiane w mleku migdałowym na małym ogniu przez około 5-7 minut.
  2. Dodaj pokrojonego banana i truskawki.

Drugie śniadanie (100 kcal): jabłko z masłem orzechowym

  • 1 małe jabłko (100 g)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (5 g)

Sposób przygotowania

  1. Jabłko pokrój na plasterki.
  2. Podawaj z masłem orzechowym na wierzchu.

Obiad (350 kcal): sałatka z kurczakiem i warzywami

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g mixu sałat
  • 50 g ogórka
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (5 ml)

Sposób przygotowania

  1. Grilluj pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w kostkę.
  2. Wymieszaj mix sałat, pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Podwieczorek (100 kcal): smoothie z jagodami

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g jagód
  • 1 łyżeczka miodu (5 g)

Sposób przygotowania

Zmiksuj jogurt naturalny, jagody i miód na gładki koktajl.

Kolacja (350 kcal): krem z brokułów

  • 150 g brokułów
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (10 g)

Sposób przygotowania

  1. W garnku zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj brokuły i bulion warzywny, gotuj do miękkości.
  3. Zmiksuj na krem, dodaj jogurt naturalny.

Co jeść po zmniejszeniu żołądka – dzień 2

Śniadanie (300 kcal): smoothie bananowo-szpinakowe

  • 1 mały banan (100 g)
  • Garść świeżego szpinaku (30 g)
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka miodu (5 g)

Sposób przygotowania

Zmiksuj banana, szpinak, mleko migdałowe i miód na gładki koktajl.

Drugie śniadanie (100 kcal): niskokaloryczny owoc lub warzywo średniej wielkości

Owoce:

  • jabłko 
  • gruszka 
  • brzoskwinia 
  • mandarynka 
  • kiwi 

Warzywa:

  • marchewka 
  • ogórek 
  • papryka czerwona 

Sposób przygotowania

Umyj lub obierz wybrany owoc albo warzywo, pokrój na plasterki lub jedz w całości.

Obiad (350 kcal): filet z łososia z warzywami na parze

  • 100 g filetu z łososia
  • 50 g brokułów
  • 50 g marchewki
  • 50 g kalafiora
  • Sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Łososia skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  2. Warzywa gotuj na parze przez 10 minut.

Podwieczorek (100 kcal): jogurt z owocami

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g borówek/ malin/truskawek

Sposób przygotowania

Wymieszaj jogurt z wybranymi owocami.

Kolacja (350 kcal): sałatka grecka

  • 50 g sera feta
  • 100 g ogórka
  • 100 g pomidorów
  • 10 oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • oregano do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pokrój ogórek i pomidory.
  2. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki, oliwę z oliwek i oregano.

Przykładowy jadłospis po operacji bariatrycznej – dzień 3

Śniadanie (300 kcal): omlet warzywny

  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku
  • 50 g papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Wbij jajka i smaż omlet do ścięcia.

Drugie śniadanie (100 kcal): 1 mała gruszka (150 g)

Sposób przygotowania

Umyj gruszkę, pokrój na plasterki lub jedz w całości.

Obiad (350 kcal): kurczak duszony z warzywami

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g cukinii
  • 50 g pomidorów
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż pokrojoną cebulę na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i smaż do zrumienienia.
  3. Dodaj pokrojoną cukinię, pomidory i przyprawy, duś pod przykryciem przez 10 minut.

Podwieczorek (100 kcal): marchewki z hummusem

  • 1 średnia marchewka (100 g), może być także ogórek lub papryka
  • 2 łyżki hummusu (30 g)

Składniki na domowy hummus

  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 2-3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki wody (lub więcej do uzyskania pożądanej konsystencji)

Sposób przygotowania domowego humusu

  1. W blenderze lub robocie kuchennym umieść odcedzoną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól i kmin rzymski (jeśli używasz). 
  2. Miksuj wszystkie składniki na gładką masę, stopniowo dodając wodę (lub płyn z puszki) do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Hummus powinien być gładki i kremowy. Możesz przechowywać go w lodówce przez 4-5 dni.

Kolacja (350 kcal): zupa krem z dyni

  • 200 g dyni
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (10 g)

Sposób przygotowania

  1. Zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek w garnku.
  2. Dodaj pokrojoną dynię i bulion warzywny, gotuj do miękkości.
  3. Zmiksuj na krem, dodaj jogurt naturalny.

Jak komponować posiłki po operacji bariatrycznej – podsumowanie

Nowa dieta po zabiegu zmniejszania żołądka powinna zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także wspomagać proces rekonwalescencji. Pamiętaj jednak, że Twoja dieta nie musi być monotonna – odkrywaj nowe smaki i eksperymentuj w kuchni. Czasami wystarczy podmienić tylko jeden produkt, aby uzyskać całkiem nowe danie. Nie zapominaj przy tym o przestrzeganiu zaleceń żywieniowych i bieżącej konsultacji z dietetykiem, aby umożliwić sobie osiągnięcie pełnego sukcesu po operacji. 

Bibliografia:

  1. A. Budzyński, P. Major, S. Głuszek, K. Kaseja, T. Koszutski, S. Leśniak, T. Lewandowski, M. Lipski, W. Lisik, W. Makarewicz, M. Michalik, P. Myśliwiec, L. Ostrowska, M. Orłowski, R. Paluszkiewicz, M. Pastuszka, K. Paśnik, M. Pędziwiatr, M. Proczko-Stepaniak, H. Razak, T. Rogula, D. Smyczek, J. Szeliga, T. Szewczyk, P. Szymański, W. Tarnowski, G. Wallner, M. Wyleżoł, Polskie rekomendacje w zakresie chirurgii bariatrycznej i metabolicznej, Wydawca Medycyna Praktyczna 2017.
  2. I. Kawa, M. Brzegowy, K. Major, Opieka nad pacjentem z otyłością olbrzymią leczonym chirurgicznie, [w:] Pielęgniarstwo Chirurgiczne, pod red. L. Ścisło, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2020.
  3. L. Busetto i in., Practical recommendations of the obesity management task force of the European association for the study of obesity for the post-bariatric surgery medical management, „The European Journal of Obesity”, nr 10 2017. 

Dołącz
do społeczności: